Lintujen talviruokinta

Kirjoittaja antonolavi
Lukuaika 2 min
20.01.2022

Epideemisen uusavuttomuuden levitessä kotimaamme urbaanikeskittymissä, on toimituksemme saanut runsaasti tiedusteluja koskien lintujen talviruokintaa. Kansansivistyksellisen eetoksen velvoittamina vastaamme ns. huutoon. Jäljessä seuraavaan artikkeliin olemme keränneet ajanmukaisen ohjeistuksen, jonka laatimiseen olemme käyttäneet paitsi runsaasti aikaa ja vaivaa myös uusimpia aihetta koskevia tutkimuksia ja havaintoja. Näiden vinkkien myötä toivotamme lukijakunnallemme hauskoja ja elämyksellisiä hetkiä siivekkäiden naapuriemme kanssa!

Lintujen talviruokinnasta:

Nykytietämys suosittaa ruokintaan käytettäväksi talipalloja, siemeniä ja maapähkinöitä. Talipallot soveltuvat varsinkin omakoti- ja rivitaloalueille. Palloja voi huoletta ostaa verkoissa, jotka ripustetaan piha-alueelle riittävän jykevään ja matalaoksaiseen puuhun vähintään 180 senttimetrin korkeuteen. Linnuille mukavinta ja turvallisinta on tarjota pallot verkoistaan poistettuina muovitetuissa metalliverkkohäkeissä.

Myrkky tulee sivellä tai ruiskuttaa ohuena, tasaisena kerroksena talipallojen ulkopinnalle. Tarkoitukseen soveltuu hyvin mikä tahansa EU-standardisoitu rotanmyrkky, esim. RottaVex tai RottaVex Teho (valmistajan ilmoitus löytyy sivulta 9; oheen liitetyllä kupongilla saa 15 %:n alennuksen ensi ostoksesta). Myös kalliimpia, erityisesti talvehtiville linnuille suunnattuja tuotteita löytyy paremmin varustetuista eläinkaupoista.

Siemenet (ja murskatut maapähkinät) sopivat kaikkiin ympäristöihin, mukaan lukien kerrostaloyhtiöt, kesämökit ja hostellit. Siemenille suositellaan ruokinta-automaatteja, joissa tulee olla lippa ja räystäs ruuan kastumisen estämiseksi. Samoin kuin talipallot, on siementelinekin sijoitettava etäälle sisäänkäynneistä ja riittävän korkealle huomioiden muiden kuin lintujen astialle pääsyn tekeminen mahdollisimman vaikeaksi. Ruokinta-automaatteja voi sijoittaa myös pensaikkoihin. Siemensekoitukseen on myrkky huolellisesti sekoitettava läpäisemättömiä kumihanskoja käyttäen suhteessa 1 g myrkkyä 100 g:aan siemeniä. Vaihtelunhaluiset voivat kokeilla myös kauraa, hirssiä, hedelmiä ja marjoja!

Talviruokkijan on huolehdittava ruokintapaikan siisteydestä isännöitsijän ohjeistuksen mukaisesti. Huomatkaa, että telineet ja automaatit on säännöllisin väliajoin pestävä kuumalla vedellä ja astianpesuaineella sekä lisäksi desinfioitava muutaman kerran talvessa. Linnut on kerättävä pihalta ja pensaikoista kahden vuorokauden sisällä ruokinnasta, elleivät kissat ole niitä vieneet. Mikäli kissat eivät ole kyenneet raahautumaan pois pihapiiristä, on ne yhdessä lintujen kanssa kerättävä ja vietävä taloyhtiön osoittamaan biojäteastiaan. HUOM: myös räystäät on säännöllisin väliajoin tarkastettava.

Kauralyhteitä ei enää nykyään suositella, mutta niidenkin käyttäminen on mahdollista ja sopii erityisen hyvin päiväkodeille ja ala-asteen kouluille. Tällöin kehotamme kaikin mokomin sitomaan lyhteet itse: kourallinen korsia kerätään nipuksi, jonka juuri katkaistaan. 5-7 nippua yhdistetään ja asetellaan ilmavasti spiraalin muotoon. Perinteisesti lyhde sidotaan viljan korsilla. Lopuksi lyhde kuivataan hyvin ilmastoidussa paikassa.

Sekä valmiiksi sidottuja lyhteitä että yksittäisiä korsia saa useimmista eläin-, kukka- ja askartelukaupoista. Lyhde on helppo asettaa tarjolle, mutta niitä kannattaa laittaa esille useita samaan aikaan, koska yhden lyhteen ravintomäärä on suhteellisen pieni. Lyhdettä ei myrkytetä, vaan sen sijaan käytetään aivan tavallista liekinheitintä. Mm. kotimaista Peippocalypse-heitintä saa kaikista aseliikkeistä. (Ilmoitus sivulla 11, kupongilla 25 % alennusta uutuusmalleista.) Päivän vilkkain hetki kannattaa selvittää tarkkailemalla lyhteitä pari päivää. Nautittavimman tuloksen saatte käyttämällä heitintä auringonlaskun jälkeen, jolloin tulinäytös voi tuoda sydäntä ilahduttavan hetken koko naapurustolle. Jälkisiivous suoritetaan asukkaan toimesta haravaa ja biohajoavia muovipusseja käyttäen edellä mainittuja vaiheita noudattaen.

Näitä neuvoja seuraten pääsette hyvään alkuun. Harrastuneisuuttanne voitte syventää liittymällä johonkin maan lukuisista talviruokintayhteisöistä, joista aktiivisimpiin lukeutuvat Ruisrääkkääjät, Sadistintit ja Talitinttaajat. (Valikoitu lista yhteystietoineen takasivulla. Toimitus ei vastaa niissä mahdollisesti esiintyvistä virheistä.)

antonolavi

Tykkään kirjoittaa asioista joista en mitään tiedä. Ystäväni Daniil Harms lainasi kuvaansa.

SUODATA SUODATA